Psihoterapie

sp-main[1]Sunt momente in viata cand ne confruntam cu intrebari carora nu le gasim raspunsul, cu stari sufletesti pe care nu le intelegem.

Ce se intampla cu noi? 

E ca si cum ne-am privi in oglinda si nu ne-am mai recunoaste. Incepem sa evitam activitatile care inainte ne faceau placere, ne vin in minte ganduri care inainte ne erau straine, simtim in corp dureri pe care inainte nu le aveam.
Intram intr-o stare de ingrijorare care ne insoteste permanent, chiar si in somn, si incepem sa dormim din ce in ce mai putin si, poate, sa compensam mancand, fumand, consumand alcool din ce in ce mai mult.

In astfel de momente psihoterapia te poate ajuta. Apeland la psihoterapie, intri intr-o relatie bazata pe acceptare, autenticitate, incredere si confidentialitate. Simtindu-te liber/a sa te exprimi, vei incepe sa iti recunosti conditionarile si apoi sa depasesti defensele care te blocheaza.

Este un proces uneori lent, alteori mai rapid, tu esti cel/cea care decide ritmul. Psihoterapeutul te va insoti de-a lungul procesului cu incredere neclintita in valoarea si in capacitatea ta de a depasi obstacolele care stau in calea devenirii tale ca persoana.

 

Cand ai nevoie de psihoterapie?

Suntem perfect capabili sa ne descurcam singuri in cele mai multe situatii cu care ne confruntam in viata.  Avem resurse pentru a depasi obstacolele si pentru a ne rezolva problemele, chiar si pe cele mai complexe.

Dar sunt si situatii in care putem sa ne simtim depasiti, cand nu gasim in noi resursele pentru a rezolva dificultatile. Suportul celor din jur fie este inaccesibil (nu dorim sa le spunem ca avem probleme ca sa nu se ingrijoreze pentru noi), fie inutil (prietenii tind sa ne furnizeze imediat solutii, cand poate nevoia noastra in acel moment este diferita, vrem doar sa fim ascultati, sa ne simtim intelesi).

De obicei, stim imediat cand ceva e in neregula cu noi. Suntem echipati cu un sistem de semnalizare performant care ne atrage atentia ca este necesar sa luam masuri pentru a remedia o problema si a reveni la starea de echilibru. Doar ca, din pacate, nu intotdeauna ii dam ascultare.

Problemele pe care le neglijam nu dispar, ci, ferite de atentia noastra, cresc in intensitate, putand erupe uneori brusc, violent, ca in cazul atacului de panica, alteori putandu-se manifesta sub forma unor simptome (dureri, nod in gat, greutate in piept, insomnie etc.).

Nu mai sta pe ganduri si mergi sa vorbesti cu un psihoterapeut daca te recunosti in una/unul sau mai multe dintre aceste stari/comportamente:

  •  ai atacuri de panica;
  •  ai stari de anxietate;
  •  te simti coplesit/a de stres;
  • apelezi la alcool, alte substante sau medicamente pentru a gestiona stresul si anxietatea;
  •  eviti locuri, oameni, depinzi de cineva pentru a iesi din casa;
  •  plangi des;
  •  ai tulburari de somn: insomnie, sau dimpotriva, dormi prea mult, sau, cu toate ca dormi suficient, te trezesti obosit/a;
  •  ai tulburari alimentare: mananci prea mult, prea putin, sau iti lipseste apetitul;
  •  ai suferit o trauma: agresiune, accident, pierdere a unei persoane dragi, separare, divort, ti-a fost diagnosticata o boala grava etc.;
  •  ai o dispozitie proasta mai tot timpul, esti fara chef, nu ai energie, iti vine greu sa efectuezi sarcinile cotidiene;
  •  ai relatii conflictuale cu cei apropiati pentru ca esti foarte irascibil/a;
  •  ceilalti sunt ingrijorati pentru tine si deseori iti spun ca ar trebui sa faci ceva;
  •  simti ca vrei sa schimbi ceva la tine, sa fii altfel.

Cum decurge terapia?

In prima sedinta vom discuta aspecte generale legate de problema cu care te confrunti. Aceasta ne va oferi oportunitatea de a ne intalni, de a ne cunoaste si de a decide daca dorim sa continuam relatia.

Vei avea ocazia sa pui orice intrebare sau sa-ti manifesti eventualele preocupari legate de inceperea unei psihoterapii. Sedintele au loc, in general, cu o frecventa saptamanala. Durata unei sedinte este de 50 de minute.

Pentru ca psihoterapia sa isi atinga scopul, este necesar ca atat psihoterapeutul, cat si clientul, sa fie responsabili si implicati fata de proces.

 

 

Preț ședință 50′: 250 de lei

 

20% dintre romani sufera de o tulburare psihica
1 din 5 mamici sufera de depresie post-natala
Un roman din 10 sufera de depresie




 

Articole care te-ar putea interesa:

Atacul de panica

Gestionarea emotiilor

Beneficiile psihoterapiei

Ce vrea durerea sa ne spuna?