Psihoterapie, coaching sau dezvoltare personala? Cum sa alegi.

Desi toate cele trei modalitati se bazeaza pe stabilirea unei relatii de incredere si utilizarea dialogului pentru obtinerea schimbarii, totusi se diferentiaza clar intre ele prin nivelul de profunzime al interventiei psihologice.

Astfel, coachingul este util in fixarea si atingerea unor obiective precise in plan personal sau profesional. Ne putem atinge scopurile imbunatatind de exemplu abilitatile de negociere, capacitatea de decizie, felul in care ne organizam timpul etc.

Dezvoltarea personala are ca obiectiv autocunoasterea. Persoana nu intampina mari dificultati nici in viata personala, nici in cea profesionala, dar simte ca nu se intelege pe sine, are un vag sentiment ca ceva e in neregula, desi nu stie foarte clar ce anume, e oarecum nemultumita de realizarile sale, cu toate ca cei din jur apreciaza nivelul la care a ajuns. Pe langa autocunoastere, dezvoltarea personala imbunatateste asertivitatea, stima de sine, increderea in propria persoana si abilitatile de relationare. Este puternic recomandata adolescentilor si tinerilor.

Psihoterapia este o incursiune profunda in explorarea sinelui, a conditiilor de valorizare, a conflictelor interne si a defenselor. In cadrul procesului psihoterapeutic are loc identificarea, constientizarea si renuntarea la patternurile comportamentale disfunctionale. Ulterior depasirii defenselor, persoana simte ca traieste viata mai intens, ca este mai implinta, mai libera si mai autentica in exprimarea propriilor trairi.